Człowiek wykorzystuje wiele gatunków roślin – są to tzw. rośliny użytkowe: zboża, rośliny oleiste, włóknodajne, pastewne, przyprawowe, zielarskie i inne. Początkowo ludzie tylko zbierali różne gatunki roślin, co miało swoje dobre i złe strony – pozwalało na większą mobilność, równocześnie ograniczając możliwość zdobycia wystarczającej ilości pożywienia roślinnego. Początki uprawy roślin wiązały się więc bezpośrednio z zakładaniem stałych osad i od tego momentu rozwój cywilizacji znacznie przyspieszył. Udomowienie ro roślin to z pewnością jedno z największych osiągnięć ludzkości.
Ludzie inicjowali uprawę roślin rodzimych w obszarach, w których istniały szczególnie korzystne warunki klimatyczne umożliwiające rozwój rolnictwa. Miejsca te nazywamy ośrodkami udomowienia roślin, a stamtąd z czasem gatunki rozprzestrzeniały się poza granice swoich naturalnych zasięgów. Dlatego wiele z nich jest obecnie uprawiane w wielu regionach świata, często z dala od swojej ojczyzny. Udomawianie (domestykacja) jadalnych roślin użytecznych rozpoczęło się nieco ponad 10 tysięcy lat temu i było procesem długim oraz skomplikowanym, nie zawsze udanym.
Kolekcja roślin uprawnych i użytkowych zaczęła być tworzona w 2017 roku.
W pierwszej kolejności powstały grządki prezentujące kolejność udomawiania roślin użytkowych w granicach obecnej Polski.
Winnych rejonach świata kolejność udamawiania będzie przedstawiała się inaczej, ze względu na inne warunki klimatyczne i pierwotne pochodzenie danej rośliny.
W kolejności chronologicznej ułożone są w nich :
Czas wprowadzenia w Polsce: neolit
|
|
Miejsce udomowienia: Azja Czas wprowadzenia w Polsce: neolit
|
|
Nazwa polska: Jęczmień zwyczajnym Miejsce udomowienia: Żyzny Półksiężyc Czas wprowadzenia w Polsce: neolit |
|
Nazwa polska: Soczewica jadalna Miejsce udomowienia: Bliski Wschód Czas wprowadzenia w Polsce: neolit
|
|
Nazwa polska: Groch zwyczajny Miejsce udomowienia: Bliski Wschód Czas wprowadzenia w Polsce: neolit
|
|
Nazwa polska: Len zwyczajny Miejsce udomowienia: Bliski Wschód Czas wprowadzenia w Polsce: epoka brązu
|
|
Nazwa polska: Wyka bób Miejsce udomowienia: Centralna Azja Czas wprowadzenia w Polsce: epoka brązu
|
|
Nazwa polska: Owies zwyczajny Miejsce udomowienia: Europa Zachodnia Czas wprowadzenia w Polsce: epoka żelaza
|
|
Nazwa polska: Żyto zwyczajne Miejsce udomowienia: Azja Mniejsza Czas wprowadzenia w Polsce: epoka żelaza
|
|
Nazwa polska: Gryka zwyczajna Miejsce udomowienia: Azja Czas wprowadzenia w Polsce: epoka żelaza
|
|
Nazwa polska: Marchew zwyczajna Miejsce udomowienia: Europa i pd.-zach. Azja Czas wprowadzenia w Polsce: średniowiecze
|
|
Miejsce udomowienia: Azja Środkowa Czas wprowadzenia w Polsce: średniowiecze
|
|
Miejsce udomowienia: Obszary śródziemnomorskie, Czas wprowadzenia w Polsce: średniowiecze
|
|
Miejsce udomowienia: Azja Czas wprowadzenia w Polsce: średniowiecze
|
|
Miejsce udomowienia: Azja Mniejsza Czas wprowadzenia w Polsce: XVI w.
|
|
Miejsce udomowienia: Ameryka Południowa Czas wprowadzenia w Polsce: XVI w.
|
|
Miejsce udomowienia: Ameryka Południowa Czas wprowadzenia w Polsce: XVII w.
|
|
Miejsce udomowienia: Ameryka Południowa Czas wprowadzenia w Polsce: XIX w.
|
|
Miejsce udomowienia: wyhodowany mieszaniec pszenicy i żyta Czas wprowadzenia w Polsce: w 1982 wyhodowano |
Grządki warzywne i ziołowe powstały w 2019 roku. Przedstawiają różne gatunki i odmiany warzyw i owoców, ziół i przypraw, rodzimych, ale też z innych części świata.
Grządka roślin chronologiczna |
|
|
|
| |||||
|
|
Grządki warzywne i ziołowe |
|
| |||||
|
Sałata siewna- różne odmiany |
Szarłat wiechowaty |
Nasturcja niska |
Słonecznik ozdobny | |||||
Burak liściowy odmiana łodygowa |
Szczaw gajowy |
Truskawka |